,,NEOPEAT’’  -   SUBSTRATUL DE CULTURĂ  AL VIITORULUI

de Kertimag Romania în 09.11.2020

Neopeatul face parte din familia substraturilor de cultură horticole naturale care cucereşte piaţa produselor de acest gen într-o măsură tot mai mare. Familia de produse Neopeat este compusă din fibră de nucă de cocos originară din India, fiind un material 100 % natural (organic) şi ecologic.

Principalele caracteristici ale produselor neopeat sunt următoarele:

*Capacitate foarte mare de reţinere a apei, având 650-750 % higroscopicitate şi calităţi deosebite de primire-cedare a apei, asta însemnând că necesită udare moderată, iar în caz de udare excesivă nu există pericolul suprasaturării cu apă.

 *Porozitate excelentă – din cauza aeraţiei bune dezvoltarea sistemului radicular este rapid şi intensiv, aşadar planta intră pe rod mult mai repede; datorită permeabilităţii  bune, nu se formează blocaje în penetrarea apei în  substrat, astfel sistemul radicular rămâne intact si sănătos (nu putrezeşte).

*Valoare pH ideală, situându-se între valori cuprinse de 5.5-6.5,  uşor de corectat.

*Substrat dezinfectat, total lipsit de agenţi patogeni şi seminţe de buruieni (ISO 9002) – procesul de fabricaţie  este complet steril, aşadar plantele de cultură sunt cele care cresc şi se dezvoltă, nu buruienile.

*Produs ecologic – fibra de nucă de cocos folosită în producţie mai mulţi ani la rând  se poate încorpora în sol - astfel îmbunătăţind structura solului - (contrar cu vata minerală care este reziduu periculos pentru mediu) sau se poate folosi la  înfiinţarea unei alte culturi (de ex. după trandafir cultură de tomate).

*Randament ridicat la udare – favorizează menţinerea substanţelor nutritive la nivel radicular, astfel contribuie la absorbţia optimă a elementelor nutritive, rezultând implicit economie de apă şi de soluţie nutritivă. În caz de uscare totală a substratului, reumectarea se poate realiza cu uşurinţă şi în măsură totală.

*Degradare lentă – menţine timp de 5-8 ani caracteristicile superioare, dar în caz de cultură intensivă este de preferat schimbarea acestuia după 3-5 ani.

Înapoi sus