Producerea de răsaduri-Produse Jiffy

de Kertimag Romania în 11.06.2020

Lunile ianuarie – februarie sunt cele mai potrivite pentru ca cei interesaţi, să decidă pentru ce metode de producere a răsadurilor vor opta.

Producerea răsadurilor este o etapă importantă în procesul obţinerii legumelor sau florilor, fie ca e vorba de gospodăriile individuale sau de culturile pe mari suprafeţe. Răsadurile (plantele tinere de 35-55 de zile) asigură o grăbire a vegetaţiei, recolte timpurii şi o mai mare productivitate. Răsadurile se pot obţine în sere, solarii sau răsadniţe încălzite sau reci. Cele mai bune condiţii pentru răsaduri pot fi asigurate în sere şi solarii, cu expunere la lumină și unde temperatura poate fi controlată strict. Pentru producerea răsadurilor se pot folosi răsadnițe din lemn, ghivece din materiale plastice, cuiburi nutritive, palete sau plăci alveolare. Acestea din urmă sunt deseori utilizate și reprezintă o metodă modernă la care se recurg grădinarii.

Noi vă propunem folosirea sistemului JIFFY, care începând din 1952, anul în care a fost introdus, a devenit cel mai efficient sistem de producer a răsadurilor din lume.

Pastilele Jiffy sunt confecționate din turbă deshidratată și sterilizată, imbogățită cu minerale și fertilizatori, destinată producerii de răsaduri. Sterilizarea turbei prin aburi și imbogățirea cu îngrățăminte și regulatori ai pH-ului asigură pentru o perioadă de aproximariv două săptămâni nu numai o mortalitate foarte redusă a răsadului, dar și o dezvoltare uniform și viguroasă a acestora. Ele sunt deshidratate și presate într-o plasă biodegradabilă în sol ce permite propagarea rădăcinilor.

Pastilele Jiffy se așează în cofraje speciale cu alveole, mărind productivitatea și uțurând transportul de la locul de producer a răsadurilor la cel de înființare a culturii. Dacă odată cu dezvoltarea plantelor în cofraj se constată că densitatea e prea mare, se vor rări. Răsadurile se vor transplanta cu tot cu peletă.

Ghivecele Jiffy sunt un alt ajutor important în desfășurarea activității grădinarului modern. Aceste ghivece speciale sunt fabricate dintr-un amestec presat de fibre lemnoase, turbă și calcar.

Se umplu cu un amestec de substrat de cultură, se seamănă sămânța. Ghivecele din turbă asigură dezvoltarea rădăcinilor, care pot pătrunde prin găurile ghiveciului, astfel încât să aibă access mai bun la apă și aer.

Răsadurile se plantează tot cu ghiveci la locul definitive, astfel protejând rădăcinele ăn momentul transplantării. Ghivecele Jiffy odată ajunse în sol, se vor descompune, îmbogățând astfel solul cu substanțe nutritive.

 

Înapoi sus