Seminţe de plante pentru sezonul rece - Anasonul
de Gottwald Sandor în 14.12.2022
Anasonul (Pimpinella anisum) se poate cultiva în ghiveci lângă alte plante aromatice. Planta de anason este răspândită încă din cele mai vechi timpuri, a fost cultivată și de romani, care au consumat după mesele grele pentru a ajuta digestia.
Anasonul se înmulțește prin semințe, pregătirea solului și semănarea e bine să fie făcută în primăvară. Preferă soluri afânate. Se acordă atenție deosebită menținerii umidității solului în timpul germinării. Originar din zona mediteriană se recomandă cultivarea în locuri însorite, fiind o specie iubitoare de căldură.
Anasonul are proprietăți asemănătoare cu cele a mărarului, în gastronmie se folosește ca și condiment la mâncărurile grele din carne sau a peștelui. Frunzele se pot folosi pentru asezonarea salatelor. Se adaugă in produsele de patiserie sau în băuturi alcoolice. Ceaiul pregătit din anason este benefic contra tusei, bolile căilor respiratorii și a balonării. Uleiul volatil din semințele de anason se folosește la scară largă în industria alimentară, în industria farmaceutică și în cosmetică.